Egyre kevésbé létezik olyan munkakör, ahol hosszú távra lehet tervezni valamilyen szintű programozási, algoritmizálási képességek nélkül.

Ez a kéthetente tartandó szakkör a teljesen kezdőket célozza meg, szeretné egyengetni az első lépéseiket. Egyrészt a szakköri alkalmakkor lehet megismerkedni ezzel az igen ígéretes iránnyal, másrészt eme portál segítségével lehet otthonról próbálgatni a gyakorlásra kitűzött feladatok megoldását.

A számítógép egy gonosz jószág, mindig pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Főleg, ha az különbözik attól, amit gondolunk.

Az Algoritmizálás szakkörön azt próbáljuk meg átadni, hogyan lehet engedelmességre szoktatni a számítógépet, hogy azt csinálja, amit akarunk. Versenyfeladatok megoldásán keresztül vezetünk be Benneteket a programozás csodálatos világába.

Hogy bejuss, ki kell találnod a jelszót! Milyen programozási fogalomra gondolsz, ha egy farkába harapó rókát látsz? Csak egy szó!

Próbáltál már a semmiből valamit teremteni? Egy gondolatból egy kézzelfogható tárgyat? Nem varázslat, nem bűvészet, egy kis programozás, és egy kicsivel több matek. A 3D szakkörön a háromdimenziós nyomtatással ismerkedhetsz meg, megtanulhatod, hogy az Általad kitalált gondolat hogyan fordítható le a számok nyelvére, azért, hogy egy nyomtató elkészíthesse.

Hogy kitáruljon a kapu, csak a varázsigét (a jelszót) kell kitalálnod. Tudod, hogy hívják a pofon vágott téglatestet? Kérdezd meg a matektanártól, ha ő sem tudja, akkor az már para...

 

Mint oktató, kutató és könyvíró, örömmel látom a könyv elkészültét. A Python egy szórakoztató és rendkívül könnyen használható programozási nyelv, amely egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. A Guido van Rossum által tíz évvel ezelőtt kifejlesztett Python egyszerű szintaxisa és általános hangulata nagyrészt az ABC-ből származik, az 1980-as években kifejlesztett nyelvből. Ugyanakkor a Python-t azért hozták létre, hogy valódi problémákat oldjon meg, és számos megoldást kölcsönöztek más programozási nyelvekből, például C++-ból, Java-ból, Modula-3-ból és Scheme-ből. A Python egyik leginkább figyelemre méltó tulajdonsága az, hogy széles körben vonzza a professzionális szoftverfejlesztőket, tudósokat, kutatókat, művészeket és oktatókat.

Annak ellenére, hogy Python vonzza a különböző közösségeket, még mindig azon tűnődhetsz, hogy miért Python, vagy miért tanítjuk a programozást Pythonnal? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása nem egyszerű feladat - különösen akkor, ha a közvélemény a mazochista alternatívák, mint például a C++ és a Java oldalán áll. Azonban, szerintem a legközvetlenebb válasz az, hogy a Python programozás egyszerűen sokkal szórakoztatóbb és produktívabb...

David Beazley

Az informatika absztrakt megközelítésmódja igényli egyrészt az elvont gondolkodást, másrészt a modellalkotáshoz és -ellenőrzéshez szükséges erős matematikai háttér. Aki nem kap(ott) megfelelő szintű felkészítést a középiskolában az egyetemi tanulmányokhoz; vagy kapott, de az érettségit nem követte egyből  a felvételi (pl. technikus képzés) annak ezzel a kurzussal próbálunk segíteni.

Az itt kiadott feladatok beadásának ellenőrzésével, a megoldások közös átbeszélésével próbáljuk elérni arra a szintre hozást, vagy szinten tartást, amire a későbbiekben nagy szükség lesz.